Рецепти с пчелни продукти



1. Медени маски с чист нектарен пчелен мед (полски, ливаден, планински). Кожата се измива добре с топла вода и сапун. Добре е сапунът да съдържа в себе си мед или прополис. Козметичната индустрия през последните години предлага много продукти, обогатени с мед или прополис. След измиване и внимателно подсушаване /за предпочитане с марлички за еднократна употреба/ без триене на кожата, върху кожата се нанася тънък слой мед. Не се препоръчват медове, закупени от големи вериги магазини, а от пчелари-производители. Не се препоръчва втечняване на кристализиралия мед, защото това намалява неговите лечебни свойства. Нещо повече. При контакт с кожата, която има температура около 36 градуса, тънкият слой кристализирал мед се втечнява, но при тази температура запазва абсолютно всички свои лечебни качества. След престой от един час мястото се измива само с топла вода. Дневно се правят по две процедури. Курсът на лечение е 15 дни.

Медените маски са полезни, защото медът има добри антибактериални свойства и изразен осмотичен ефект.

Силно препоръчително е за медените маски да се използва пресован мед, защото той съдържа много повече полезни антибактериални и противовъзпалителни вещества отколкото стандартния мед, придобит чрез центрофугиране.

2. Пъпките при акне могат да бъдат туширани няколко пъти дневно за срок от 15 дни с 30% спиртен разтвор на прополис. Може да се прилага и 10-15% прополисов унгвент.

3. При момчетата при акне се препоръчва прием на 3 пъти дневно по една супена лъжица 1 час преди храна на мед, в който има разбъркан пчелен прашец. Пропорцията е на 1 кг. мед 200 гр. прашец.

При момичетата се препоръчва прием на 3 пъти дневно по една супена лъжица 1 час преди храна на мед, в който има разбъркано нативно пчелно млечице. Пропорцията е 10 гр. млечице разбъркано в 1 кг. мед.

Рецептите са по книгата на д-р Стоймир Младенов и инж. Миленко Радосавович  "Лечение с пчелни продукти Апитерапия и основи на пчеларството", София 1999 г., издателство "Земиздат",  ISBN 954-05-0383-3, стр. 145




{START_COUNTER}