Подходи при лечение на акне

 

Натурален подход
Чистете лицето си два пъти дневно с мек сапун, съдържащ лавандула или други меки антимикробни билки. Мажете кожата си с по една капка масло от чаено дърво поразените места два пъти дневно. Ако не успеете да намерите чаено дърво, заместете го с камфор - има същия ефект. Правете си билково лечение с пара два пъти седмично за меко и дълбоко чистене на порите. За целта в тенджера или купа с литър и половина кипяща вода сложете 2 чаени лъжички от билката Бабина душица и две чаени лъжички изсушена лавандула - и двете имат силно антимикробно и антивъзпалително действие. Наведете се над тенджерата с кърпа върху главата и оставете така парата да действа 10 минути. Можете да взимате и 30-45 мг цинк дневно за регенерация и възстановяване на кожата. Твърде много цинк води до отделянето на други важни минерали и може да намали както имунитета, така и “добрия” холестерол.

Традиционен подход
Цинкът има лечебно действие върху кожата и затова е важна съставка в препарата за лечение на акне “Triaz”. Друго лечебно решение е “Retin-A”, синтетично съедидение от групата на витамин А. Препаратът намалява образуването на ергенските пъпки, но за действието му са необходими два до три месеца. Тъй като препаратът увеличава чувствителноста на кожата, използващите трябва да избягват излагането на слънце. По-новите форми на препарата не дразнят кожата така силно. Друг тип лечение на акнето е чрез салициловата киселина във формата на “Stri-Dex”. Повечето лекари я смятат за по- малко дразнеща, но и по-слаба от “Retin-A”. Бензолният пероксид, съдържащ се в препаратите “Oxy-5” и “Oxy-10”, е в различни форми-гел и лосион, и е много по ефективен в подтискането на бактерията Propionibacterium acne чрез образуването на свободни радикали във фоликулата. От новите препарати заслужава внимание “Azelex”, извлечен от суроватка. Въпреки, че не е така силен като “Retin-A”, за мнозина той е по-малко дразнещ кожата, а и задържа превръщането на тестостерона в ДХТ. Под формата на 20% крем той може да се прилага два пъти дневно.

Орално лечение
Всяка терапия с антибиотици действа чрез намаляване на количеството бактерии Propionibacterium acne и на свободните мастни радикали, образувани от тях. Ако лекарят Ви предпише орален антибиотик, най-вероятно ще е тетрациклин. Други подходящи препарати са еротримицин, доксициклин, клиндамицин и бактрим. Последните три са по-силно липидно разтворими и затова се смятат за по-ефективни. Тъй като свръхактивните мастни жлези са причината за акнето и андрогените стимулират тази активност, препарати, задържащи андрогените, в много случаи го чистят. Затова вършат работа противозачатъчните хапчета. Друг препарат за тази цел е алдактонът - запазващ калия диуретик, много популярен сред билдерите. Но лекуването на акне с антиандрогени е за жените и не е най-доброто за мъжете – заради рискът от поява на гинекомастия. За лекуване на циститни форми на акне е препаратът “Acсutane”- достатъчно е 4-5 месечно лечение, за да се отсрани и най-тежкия случай, оставящ постоянни белези. Проблемът при него са страничните ефекти - изсъхване на кожата, особено забележимо около устните, изсъхване в областа на очите, нуждаещи се от изкуствена влага. Около 15% от хората усещат болки в ставите и мускулите, оставащи и след спирането на препарата. Освен това “Acсutane” не трябва да се взема от бременни. Лекарите често предписват и комбинирано лечение-антибиотик заедно например с “Retin-A”. Последният изсушава фоликулата, а антибиотикът унищожава всякаква бактерия в тази зона.





{START_COUNTER}